neděle 16. srpna 2015

E-book Chci změnu


Před prázdninami se ke mně dostal e-book Chci změnu od Zdenky Tomaidesové. Bohužel teprve nyní jsem se dostala k napsání slíbené recenze. Nad knihou je nutné přemýšlet a důležité je pro čtenáře s knihou pracovat pomocí praktických cvičení.










Kniha je vhodná pro všechny generace, ale nejvíce příkladů z praxe je zaměřeno na ženy středního věku, se kterými Zdenka přichází nejvíce do kontaktu. Změnu k lepšímu po malých krůčcích (kaizen) je přece dobré dělat v každém věku :-) .

Hodně technik v knize znám již z vysoké školy nebo z jiných publikací. Velkým přínosem knihy je vše na jednom místě a odpadá Vám hledání mimo.

Osobně je na mě kniha moc plánovací, ale pro hodně lidí (které znám) může být velkým přínosem. Většina lidí je zvyklá plánovat. Osobně žiju přítomnosti a když je potřeba něco změnit - změním to. Ráda věci měním podle situace, příležitostí a nálady a to si většinou nelze naplánovat. Chápu, že pro některé jedince změna hned je nepřijatelná a musí si to naplánovat a vůbec se na to připravit. V knize je i krátce o změně šokem a malá zmínka o Mind mapách - takže pro toho kdo vůbec nezná - dobrá inspirace

Líbily se mi citáty různých zajímavých osobností, které mně určité věci potvrdily. Kniha je vhodná pro ty, kteří si něco potřebují zaznamenávat např. na papír a jako počáteční proniknutí do různých technik.

V závěru knihy najdete doporučení na další zajímavou literaturu.



úterý 11. srpna 2015

UČ (SE) CESTOVÁNÍM I


Proč vlastně píši článek na téma UČ (SE) CESTOVÁNÍM? Letošní dovolená na Moravu opět potvrdila, že učení cestováním a v nesterilním prostředí je mnohem lepší než memorování ve škole. Při cestování jsem se naučila mnohem více než v některých předmětech na základní škole. Prostě mimo školu to jde mnohem lépe :-).

Ráda bych pravidelně dávala tipy na již navštívená místa a inspirovala ostatní. Ze zkušenosti ucelený výlet s podrobnostmi a časovou náročností často na internetu nenajdu. Nejlepší informace jsou získané od místních a vlastní zkušenost - tak proč se nepodělit :-)

Teď již samotný výlet. Výlet byl přizpůsobován počasí z důvodů tropických veder. V případě jiného počasí by byla více pěší turistika.















Výlet po Zlíně
V úterý 21. července jsme se vydali vlakem do Zlína. Baťův institut (budova č. 14) a Baťova kancelář ve výtahu nesměla hned odpoledne chybět. Inspirativní zde jsou informace o Baťovi - pro mě hodně zajímavé. I přesto, že jsem studovala VŠE - ve Zlíně jsem se o Baťovi dozvěděla mnohem více. Některé jeho myšlenky by měly být základní pro ekonomy. Dozvíte se zde i mnoho informací o animacích a filmových ateliérech Zlín. Najdete zde i velkou vzdělávací deskovou hru laděnou na dobu Bati.  Pro ubytování doporučuji penzion Sokolská, který je blízko od vlaku a dostanete se z centra MHD. Stačí zarezervovat den předem - v této oblasti jsou přes léto volné ubytovací kapacity a je velká šance, že dostanete apartmán za cenu dvoulůžkového pokoje. Počítejte s tím, že ve Zlíně nezažijete velké gastromické zážitky. Místní doporučovali restauraci na výpadovce z města, ale přes celé město se nám nechtělo jezdit. Pro večeře jsme využili místní trh na náměstí Míru ve Zlíně. V sezóně tam najdete kvalitní moravskou a slovenskou zeleninu a ovoce. Pečivo moc již nejíme, ale pro snídaně jsme neodolali pekárně blízko autobusového a vlakového nádraží. Pekárna u Jahodů nabízí poctivé pečivo a cenově bez kávy seženete snídani za 20 Kč.















Hrad Malenovice a ZOO Lešná
Další den ve středu jsme se navštívili hrad Malenovice, který je již součástí Zlína. Odpoledne nás čekala ZOO Lešna. ZOO překvapí i dospělé a na své si určitě přijdou děti. V areálu je mnoho interaktivních prvků - od možnosti si zahrát na bubny, podívat se za dinosaury, dozvědět se o Mayské kultuře a mnoho dalšího. Hlavní atrakcí jsou rejnoci, které si můžete pohladit a nakrmit zakoupeným jídlem. Jsou k návštěvníkům velmi přítulní. Vše lze absolvovat autobusem z centra Zlína.

































Vizovice
Ve čtvrtek jsme se vydali do Vizovic, kde jsme si prohlédli náměstí a zámek se zajímavě upravenými lípami. Obědvali jsme v restauraci U Tonka. Jídlo je zde chutné a za rozumnou cenu. O víkendu doporučuji dětskou porci - jinak dostanete nesněditelnou porci. Během dne se také dostalo na čokoládovnu. Tu ovšem nemohu doporučit - je to jen skvělý tah na turisty. Děkuji paní učitelce na Zbožíznalství - dodnes si pamatuji složení pravé čokolády a její hojně užívané slovo "fíhá" :-) . Už při kupování bylo podezdřelé, že paní prodavačka mlžila se složením čokolády. Přesto jsme čokoládu otestovali a k "luxusní čokoládě" dostali rostlinnou šlehačku. Čokoláda nám připadala jako roztavená mléčna Orionka. Takto někteří dělají byznys pod rouškou kvalitní čokolády. Po vyžádání složení od obsluhy bylo jasno - všechny složky pravé nefalšované čokolády neobsahovala. Mezi zámkem a čokoládovnou je galerie - doporučuji. Najdete zde hezké rukodělné výrobky a některé i dost podceněné - např. háčkované výrobky a náušnice z korálků. Ve Vizovicích je Rybárna. Měli jsme zde amura v sezamu, ale ten nás moc nenadchnul. Salát z uzené ryby a domácí limonáda byly úžasné. A nezapomeňte na Křapky (místní specialita v kraji - sladké pečivo s mandlemi). Na internetu jsem hledala recept, ale bohužel nenašla. Ve Vizovicích jsme se ubytovali zde a opět jsme dostali lepší pokoj za stejnou cenu. Asi štěstí :-) Večer se v penzionu lze najíst - kvalitní, chutné jídlo a za dobrou cenu.

















Luhačovice
V pátek jsme chtěli podniknout pěší turistiku, ale na dlouhé túry bylo šílené vedro. Odjeli jsme autobusem do Luhačovic, prohlédli si promenádu a ochutnali jednotlivé prameny (celkem pět pramenů). Na téměř každém rohu narazíte v Luhačovicích na levná polední meníčka ( 60 Kč  hl. chod s polévkou), protože se restauratéři přetahují o hosty.




























Vizovice a workshop pečiva
Na sobotu se nám podařil domluvit workshop vizovického pečiva s paní Helenou Kučerovou, která vyráběla již jako dítě společně s dědečkem vizovické pečivo. Tento program je neveřejný a musíte se s paní individuálně domluvit. Trochu námahy stojí za to - za asistence paní Heleny vytvoříte profesionální zvířátka z vizovického těsta. Více o vizovickém pečivu a video s majitelkou pekárny v dalším článku. Budeme se snažit co nejdříve sestříhat. V informačním centru jsme narazili na hru Vajdojka, která je hezky zpracovaná a  při které se hráč stává valašským bačou a během 4 ročních období pracuje se svým stádečkem oveček. Doufám, že ji budeme co nejdříve hrát s dětmi na kroužcích.













 





Odjezd směr Hodonín
Odpoledne v sobotou jsme odjížděli na jižní Moravu k tetě přítele, kde jsme přespali. Byli jsme zde jen na jeden den, ale z předchozích návštěv je tato oblast skvělá na cykloturistiku. Vše je po rovině a můžete přejet až na Slovensko. Hodonín má více náměstí, ale hodně starých budov bylo zbouráno a postaveny nové paneláky. V Hodoníně najdete cukrárnu se skvělou zmrzlinou za 14 Kč a to poctivé staré velké kopečky vyráběné z ovoce a pravé smetany.
















Snažila jsem se článek hodně zkrátit. Přesto se mi nepodařilo, aby bylo informačně přínosné. Snad jsem Vás neznudila.
 
 
Více fotografií z vícedenního výletu zde